Punca sakit jantung dan mati mengejut
Produk Shaklee,  Tips

Punca Sakit Jantung dan Mati Mengejut

Penyelidikan melaporkan bagi setiap 1% pengurangan kolesterol darah, risiko serangan sakit jantung menurun 2% Bahkan beberapa kajian lain menunjukkan pengurangan hampir 3%.

Punca masalah sakit jantung dan mati mengejut

Kolesterol dikenalpasti sebagai penjahat yang menyebabkan sakit jantung. Terdapat pelbagai bentuk kolesterol; ada yang baik dan ada yang tidak baik untuk jantung.

Jenis-jenis kolesterol

Kolesterol ialah penjahat yang menyumbat arteri, tetapi bukan semua kolesterol diciptakan dengan sifat yang sama. Teradapat kolesterol jahat, low density lipoprotein (LDL) dan kolesterol baik, high density lipoprotein (HDL).

LDL perlu diturunkan serendah yang boleh. Jika LDL di bawah 3.36 mmol/L, ini dianggap risiko baik. Jika ia melebihi 4.14 mmol/L, maka ia tidak baik.

Bagi HDL pula, ada had paling atas tentang berapa banyak kolesterol HDL yang boleh dikeluarkan. Had ini ialah kira-kira 1.55 mmol/L untuk lelaki dan 2.07 mmol/L untuk perempuan. Angka yang baik ialah 1.16 mmol/L atau lebih untuk lelaki dan 1.55 mmol/L atau lebih untuk perempuan.

Kaitan kolesterol dan sakit jantung

Salah satu kegunaan kolesterol ialah sebagai bahan mentah untuk mengeluarkan hormone seks. Ia juga membantu membentuk hormone yang terlibat dalam tindak balas ketegangan. Sesetengah kolesterol penting untuk kehidupan kerana ia berfungsi dalam system pengangkutan dan perhubungan dalam membrane sel. Sebahagian besar kolesterol (sebanyak 90%) ditukar menjadi asid hempedu. Di sini lah bermula masalah berlaku.

Asid hempedu dilepaskan oleh pundi hempedu ke dalam usus kecil berhampiran saluran di mana makanan meninggalkan perut. Asid ini membantu mencernakan lemak. Enzim yang mencernakan lemak itu larut air. Kerana air dan lemak tidak bercampur, ia perlukan enzim.

Bayangkan asid ini seperti bahan pencuci yang membersihkan pinggan kotor. Seperti mana bahan pencuci membolehkan air bercampur dengan lemak, asid ini membantu menggulkan makanan berlemak dengan enzim penghadaman yang larut air. Di sini timbul pula masalah asid ini sekarang sarat dengan kolesterol, dan ia diserap kembali ked lam aliran darah.

Perhubungan tidak berapa baik antara hati dan asid ini dalam usus. Oleh itu, hati terus mengepam keluar kolesterol walaupun sebahagian besar akan diserap semula. Jika kita boleh menghentikan penyerapan semula asid ini, kita dapat memberi kesan besar ke atas kolesterol darah.  Penyerapan semula boleh dihentikan secara berkesan sekiranya kita menagmbil sedikit kalsium dan gentian larut.

Punca Sakit Jantung dan Mati Mengejut

Kita perlu menurunkan kolesterol kerana itu telah diterima seluruh dunia sebagai penunjuk kadar penuaan arteri dan diri. Untuk memperlahankan kadar itu, turunkan lah kolesterol anda dan kekalkan di paras bawah. Sambil alteri kiri dan kanan menua, “plak” yang terdiri daripada hamper kesemuanya daripada kolesterol akan termendap pada dinding arteri. Lagi tinggi kolesterol, lebih cepat plak ini terbentuk dalam arteri. Process ini bermula seawal belasan tahun lagi.

Plak ini ibarat karat yang menyelaputi sebelah dalam paip air. Kita tidak perasan sehuingga suatu hari pengaliran air menjadi perlahan atau terus berhenti mengalir. Apabila plak semakin menimbun, lubang arteri koronari menjadi semakin sempit. Kerana aliran darah ke jantung kini tersekat, anda mengalami sesak nafas apabila melakukan sesuatu, bahkan terasa sakit dada. Inilah caranya jantung berteriak mendapatkan oksigen.

Lubang arteri yang mengecil mungkin menjadi tersumbat oleh bekuan darah, dan ini akan menghentikan pengaliran darah. Jika hanya arteri koronori yang kecil tersumbat, dan kematian tisu tidak begitu meluas, seseorang akan diserang sakit jantung tetapi tidak membawa maut. Tetapi jika arteri besar tersumbat, dan kematian tisu jantung berlaku dengan meluas, seluruh tubuh akan mati.

Jangan tunggu gejala sakit jantung tiba. Dalam 50% kematian sakit jantung, kematian mengejut ialah gejala pertama!

Pengurangan besar serangan jantung dan kematian boleh dicapai hanya dengan mencegah sakit jantung, bukan dengan rawatan penyakit itu. Hampir separuh dari semua kes kematian serangan jantung berlaku semasa mengalami serangan yang pertama dan sebelum sebarang rawatan boleh dimulakan.

Pencegahan hanya satu-satunya  cara untuk membendung penyakit jantung, iaitu:

  • Berhenti menghisap rokok (atau apa jua jenis hisapan)
  • Ikuti program pemakanan yang sihat
  • Mulakan program senaman
  • Turunkan berat badan
  • Ambil gentian sebagai makanan tambahan
  • Ambil beberapa makanan tambahan dan herba

 

Vivix Shaklee Atasi Sakit Jantung

Vivix Shaklee adalah adalah minuman botani yang berasaskan gentian larut iaitu anggur muscadine – salah satu buah-buahan semula jadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa. Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain. Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

Gentian larut memberi hasil yang menakjubkan kerana mampu menurunkan paras kolesterol bagi kebanyakkan orang tanpa bersenam. Individu yang mengambil diet yang paling seimbang sekalipun tidak memperolehi gentian larut penting ini dengan mencukupi dalam diet harian.

Sekiranya individu mengambil gentian larut disertai dengan penurunan bert badan dan senaman, hasil penurunan tahap kolesterol adalah amat luar biasa. Cuma dalam 4 minggu sahaja, jumlah kolesterol boleh menurun purata 15% dan kolesterol LDL menurun 22%.

Kolesterol sebaik sahaja ia diciptakan, tidak boleh dihancurkan. Ianya boleh disingkirkan daripada badan dalam bentuk asid hempedu dan molekul kolesterol.

Gentian larut mengikati asid hempedu (mengandungi sehingga 95% kolesterol) dalam usus kecil untuk menghalangnya daripada diserap semula dan dimusnahkan. Gentian larut ini juga mensasarkan LDL dan membiarkan HDL yang baik bebas.

Waktu paling baik untuk mengambil gentian larut vivix  ini ialah sejurus sebelum sarapan utama setiap hari. Sarapan ini merangsang pelepasan asid hempedu paling banyak. Gentian larut ini diambil terlebih dahulu kerana mahukan span-span kecil (komponen gentian larut) yang berfungsi mengikat kolesterol,  bersedia di dalam perut untuk memerangkap asid hempedu yang kaya dengan kolesterol.

Adalah disyorkan juga mengambil Vivix Shaklee ini sekali lagi sejurus sebelum makan malam. Kajian menunjukkan pengambilan vivix sekurang-kurangnya 2 kali sehari membantu menurunkan kolesterol dengan lebih baik. Jika tahap kolesterol  pada paras yang merisaukan, ambil 3 kali sehari buat sementara waktu.

Perlu diberi perhatian, apabila anda mengambil gentian larut ini atau mana-mana makanan tambahan, pertama tambahkan secara perlahan-lahan supaya badan anda dapat menyesuaikan dengan penambahan ini. Sekiranya ditambah terlampau cepat, ia boleh mengeluarkan gas. Pastikan juga anda minum 8-10 gelas air kosong setiap hari. Air membantu gentian larut melaksanakan fungsi pelbagainya dengan lebih baik.

 

Berminat memiliki Vivix Shaklee? Untuk order dan konsultasi yang tepat berdasarkan masalah anda, hubungi saya, Nafisah Pengedar Shaklee yang sah di 013-6935160. Dapatkan PROMOSI VIVIX TWIN Pack 5% OFF @ PROMOSI VIVIX BUY 6 FREE 1   beserta hadiah esklusif terus dari saya.

Atau

Anda boleh memilikinya sendiri melalui sistem esell. Klik di bawah.

 

Promosi vivix

 

Anda mungkin berminat dengan artikel berkaitan:

Keistimewaan dan Kelebihan Vivix Shaklee

Promosi Vivix Shaklee Ogos 2018

Perbezaan Vitamin Shaklee Dengan Vitamin lain

Omega Guard

 

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares