5 mitos sembelit dan pembuangan air besar
Kesihatan

5 Mitos Sembelit dan Pembuangan Air Besar

Apabila ia berkaitan dengan sembelit dan pembuangan air besar, bagaimana anda tahu apa yang normal atau sebaliknya? Jom kita bongkar 5 mitos yang kerap diperkatakan mengenai sembelit.

 

Mitos 1: Anda harus membuang air besar setiap hari

Fakta: Sesetengah orang pergi ke tandas tiga kali sehari manakala orang lain tiga kali seminggu. Bergantung kepada diet, gaya hidup, dan kesihatan usus, kekerapan membuang air besar adalah berbeza bagi setiap individu. Walau bagaimanapun, jika anda ke tandas kurang daripada tiga kali seminggu, anda sebenarnya mengalami sembelit. Ia lebih teruk jika anda ke tandas kurang daripada sekali seminggu.

 

Mitos 2: Anda perlu serat untuk mengelakkan sembelit

Fakta: Tidak dinafikan lagi serat adalah bahagian penting dalam diet tetapi kajian menunjukkantiada perbezaan dalam pengambilan serat di kalangan orang yang sembelit dan mereka yang tidak. Ia mungkin disebabkan oleh keadaan perubatan atau kesan sampingan daripada beberapa ubat. Walau bagaimanapun, menambahkan makanan yang kaya dengan serat ke dalam diet anda untuk meningkatkan jumlah najis dapat membantu dalam kebanyakan kes sembelit.

 

Mitos 3: Peningkatan pengambilan air merawat sembelit

Fakta : Minum lebih banyak air tidak akan menggerakkan usus jika anda sudah sembelit. Jika anda minum lebih banyak air secara kerap, sebelum sembelit berlaku, anda mungkin kurang mendapat masalah kerana cecair tambahan membantu mengekalkan najis lembut dan memudahkan pembuangannya. Kekal terhidrat dengan Shaklee Performance yang mengandungi gabungan electrolit proprietari untuk tenaga yang berterusan dan penghidratan optimum.

 

Mitos 4: Semua julap boleh membawa kebergantungan

Fakta: Penggunaan berlebihan julap tertentu boleh menyebabkan kebergantungan dan fungsi usus menurun. Secara umumnya, julap pembentuk pukal adalah yang paling lenbut pada badan anda. Untuk pelawasan yang berlaku sekali-sekala, pilih penyelesaian yang selamat dan lembut yang mengandungi campuran proprietari herba tradisional termasuk daun senna untuk membantu meredakan sembelit ringan.

 

Mitos 5: Tekanan merangsang pergerakan usus

Fakta: Berlawanan dengan kepercayaan popular, stres diketahui menyebabkan ketidakaturan perut yang mengakibatkan sembelit. Fikiran dan emosi boleh memberi kesan kepada perut dan usus anda supaya tetap gembira untuk kesihatan pencernaan yang sihat.

 

 

Cara Mengatasi Sembelit dan Buang Air Besar yang Tidak Lawas

Rawat sembelit dengan Herb-lax

Herb-Lax membantu memulihkan keseimbangan penghadaman semulajadi dan menggalakkan pergerakan usus untuk membantu proses semulajadi tubuh diformulasi dari campuran herba terpilih iaitu:

  • Daun senna
  • kulit pokok buckthorn
  • Likuoris
  • Daun alfafa
  • Akar culver
  • Jintan hitam
  • Jintan manis
  • Akar Rhubarb
  • Bunga mallow biru

 

Bagaimana Herb-lax merawat sembelit?

Herb-lax merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita. Tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel movement) dan secara langsungnya membantu masalah sembelit.

 

 

Berminat memiliki Herb-Lax ShakleeHubungi saya, atau whatsapp Nafisah Pengedar Shaklee sah di 013-6935160 untuk order, promosi dan konsultansi yang tepat berdasarkan masalah anda.

 

 

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut:

Tak Sembeli Lagi Setelah Kenal Shaklee

Masalah Sukar Buang Air Besar dan Sembelit Kini Tiada Lagi

 

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares